Skrive konfirmasjonssanger
Lær å skrive sanger! Tips og råd.
Skal du skrive konfirmasjonssang?
Her får du hjelpen du trenger.
Mange gode tips og råd.
Om konfirmasjonssanger
En konfirmasjonssang skal bidra til god stemning og aller helst framkalle latter. Skal du skrive en konfirmasjonssang, er det viktig at du tør å slippe deg litt løs hvis du tror at konfirmanten tåler litt erting.
Dersom du ikke skal holde tale, kan det være på sin plass å ha med litt gode ord i sangen.
Du kan enten lage sangen til konfirmanten selv, eller du kan kontakte en profesjonell skribent. Du kan også ta utgangspunkt i en ferdig konfirmasjonssang og tilpasse den til din konfirmant.
Valg av melodi
Velg en melodi som passer som allsang!
Mange nydelige melodier er ikke gode som allsang!
Velg en melodi som det er litt driv over. Langsomme melodier blir ofte enda langsommere når de synges av flere. Dette gjelder spesielt når dere ikke har akkompagnement.
Hvem skal synge sangen?
Husk at det er ikke så mange melodier som både lillegutt og oldemor kan. Ofte er det de «godt voksne» som er mest sangglade, så det er kanskje dem du skal tenke mest på i den forbindelsen.
Melodier som er allemannseie, er det få av. Dersom du har akkompagnement, kan du ta en sjanse. Ellers er det tryggest å velge en «safe» melodi, selv om du synes at den er kjedelig.
Sett inn eller fjern småord
Slik kan du unngå at linjen halter.
Du vil for eksempel si: «I dag har vi en kjempefest, for far er 70 år». Her er det mulig å fjerne ordet «en», samtidig som det er mulig å sette inn ordet «så». «I dag så har vi kjempefest, for far er 70 år».
Snu gjerne på setningen: «I dag er far blitt 70 år, og vi har nå en fest».
Mulighetene til å endre på setningsoppbygningen er mange. Prøv deg fram, og sett gjerne inn småord som «jo», «så», «da» o.l.
Tell stavelser i originalsangen
Slik kan du forsikre deg om at din sang har samme antall stavelser i verselinjene.
Men husk – det er ingen som forventer at du har en feilfri sang! Noen ganger kan det faktisk bli ganske morsomt å synge en sang som ikke er helt perfekt.
Lange verselinjer
Da kan du få sagt ganske mye før du igjen må tenke på at det skal rime.
Velg melodier der to og to linjer rimer
Dersom annenhver linje skal rime, føles det vanskeligere enn om to påfølgende linjer skal rime. Unngå melodier som har tre linjer som skal rime. Eks.: Jeg har en tulle med øyne blå der 1., 2. og 5. linje skal rime med hverandre.
Test
La andre synge gjennom sangen slik at du får høre hvilke partier som evt. er vanskelige å synge.
Gode melodier til konfirmasjonssanger
Teddybjørnens vise, Musevisa, Gøy på landet, Bamsens fødselsdag, Jungelvisa.
Når du begynner å skrive
Synonymordbok og rimleksikon
Jobber du i Word, kan du holde shift-knappen (den du trykker ned når du skal skifte mellom store og små bokstaver) nede mens du trykker på F7. Da får du en liste over ord du kan bruke i stedet for det ordet som markøren står på.
Rimordbok kan du kjøpe i bokhandelen, men du finner også en her.
Stokk gjerne om på ordene
Dette kan bidra til at du får et bedre rimord på slutten av linjen.
Eks.: Vi dro på hytta veldig ofte og vi koste oss
Her er det ikke lett å finne et ord som rimer på oss. Utenom sloss, men det er kanskje ikke akkurat det vi gjorde på hytta!
Her kan vi stokke om på ordene og skrive: Vi dro på hytta veldig ofte, koste oss svært der.
Vanskelig å skrive konfirmasjonssang?
Kjøp en ferdig konfirmasjonssang til gutt eller en ferdig konfirmasjonssang til jente i nettbutikken. Da trenger du bare skrive 1-2 vers for at sangen skal bli 100% tilpasset din konfirmant! NB! I venstre meny kan du blant annet velge hvem sangen skal være fra + melodi.
eller
Be oss om å skrive sangen! Vi bruker dine stikkord og jobber med sangen til du er fornøyd.