Konfirmasjonskaker

Her finner du oppskrift på de vanligste konfirmasjonskakene.

Kransekake

Kransekake

Oppskriften er hentet fra Høyang.

Oppskrift på flott og deilig kransekake. Dekorativ, enkel å lage og smaker nydelig. Aller best er kaken når den er seig. Pynt den gjerne med "knallerter". Denne kaken har 18 ringer.

Ingredienser

500 g mandler
500 g melis
2-3 strøkne ss hvetemel
3-4 eggehviter
Glasur

200 g melis
Ca 1 eggehvite
2-3 dråper eddik

Framgangsmåte

Gni mandlene i et papirhåndkle og mal dem.
Bruk ikke hurtigmikser – en hvilken som helst mandelkvern går fint. Deigen blir lett kort og vanskelig å få til å henge sammen dersom mandlene males i hurtigmikser.
Innstill stekeovnen på 210°.

Bland mandler, melis og hvetemel.
Arbeid eggehvitene inn. Begynn med 3 og tilsett mer etter hvert.
Deigen skal være fast, men ikke tørr.

Trill deigen til lange stenger. Bruk melis som ”bakemel”. Legg stengene i formene.
Pass på at stengene ikke er for tykke. Under stekingen eser de litt og er de for tykke kan de flyte sammen. Brukes kjøttkvern med forsats eller kakesprut, velg et hull eller stjerne som ikke er større enn 12 mm i tverrsnitt.
Klem skjøtene til så de ikke går opp under stekingen.
Sett formene på stekebrett.
Stek kakene på midterste rille 10-12 min.
Avkjøl kakene raskt.

Når kakene er litt avkjølt hvelves de lett ut av formene.

Rør sammen melis, eggehvite og eddik til en tyktflytende glasur.
Sprøyt glasur på kakene gjennom kremmerhus eller plastpose med liten åpning.
Sett ringene sammen når glasuren er nesten tørr.

Ringene kan evt. festes sammen med litt karamell:
Smelt sukker i en tørr stekepanne og brun det til lys karamell.
Fest ringene sammen med en dråpe karamell.

Oppbevar kransekake i tett boks. Legg en fersk brødskalk eller skrellet potet i boksen et par dager før kaken skal serveres, så blir den seig. Kransekake kan dypfryses. Kaken blir da vanlig seig når den tiner.

English Margrethe - Engelsk Margrethe

English Margrethe - Engelsk Margrethe

Oppskrift på sjokoladekaken English Margrethe – eller Engelsk Margrethe som den heter på norsk – er en favoritt blant kakeelskere. Den består av 3 forskjellige lag og er et syn for både øyne og gane. Det kan også bli vellykket å pynte den med bær.

Bunn

2 egg
2 ½ dl sukker
1 ¾ dl smeltet smør (ca 100 g)
1 ½ dl hvetemel
4 ss kakao

Framgangsmåte

Egg og sukker piskes til eggedosis.
Hvetemel og kakao siktes og blandes i eggedosisen sammen med smeltet smør.

Form: 26 eller 28 cm i diameter.
Stekes på nederste rille ved 175°C i 30 min.
Avkjøl på rist.
Ha bunnen over på et kakefat og sett på en ring som er et par cm mindre enn den du stekte kaka i.

Mellomlag

1 pk ferdig vaniljekrem has oppå bunnen når den er avkjølt.

Topp - sjokolademousse

2 eggeplommer
2 ss melis
150 g kokesjokolade smeltes og avkjøles
2 ss kaffe
2 dl fløte
1 eggehvite

Framgangsmåte

Rør sammen eggeplommer og melis.
Smelt sjokoladen i kaffen og avkjøl. Bland meg egg/melis.
Pisk fløte. Bland med det andre.
Pisk eggehvite og skjær inn i blandingen.
Ha moussen oppå vaniljekremen og sett i kjøleskap.

Sviskekake

Sviskekake

Mitt første møte med denne sviskekaken var en ubetinget positiv overraskelse! Anbefales på det varmeste!

Bunn

4 eggehviter
2 kopper sukker/2 kopper kokos
2 ss hvetemel
1 ts bakepulver

Framgangsmåte

Eggehviter og sukker piskes stivt.
Sikt hvetemel og bland det med bakepulver og kokos.
Alt blandes forsiktig sammen.
Stekes ved 175 grader i ca. 45 min.
Avkjøles på rist

Eggekrem

4 eggeplommer
100 gr sukker
1 dl fløte
Bland alt sammen og kok opp under omrøring over svak varme.
Avkjøles og bres på marengsbunnen.

Svisker

1 pk steinfrie svisker kokes i litt vann – avkjøles.
Fordel sviskene oppå eggekremen.

Topp

2 dl fløte piskes og legges på toppen
Pynt gjerne flytende sjokolade – som et gitter på toppen.

Suksessterte

Suksessterte

En kake laget på god gammel oppskrift – med lange tradisjoner over det ganske land. Forsvinner fort når den serveres til kaffen i godt selskap. Veldig enkel å lage og holder seg lenge i kjøleskap. Holder seg som ny i fryseboksen.

Ingredienser

Mandelbunn
5 eggehviter
200 g mandler
200 g melis

Framgangsmåte

Eggehviter og melis piskes stivt.
Mal mandlene og vend dem i eggemassen.
Legg bakepapir i bunnen av en springform og smør kantene.
Ha i deigen.
Stekes på nest nederste rille ved 180° C i 45 minutter.
Avkjøl på rist.

Eggekrem

5 eggeplommer
1 dl tynn fløte (½ fløte, ½ melk)
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
150 g værelsestemperert meierismør

Framgangsmåte

Ha eggeplommer, sukker og fløte i en kjele.
Varm opp under stadig omrøring til det koker.
Avkjøles i kaldt vannbad – rør i kremen innimellom.
Dersom du ønsker en luftig krem kan du piske den med en håndmikser eller en visp.
Tilsett smør i små klatter og rør godt inn i kremen.
La den stå i kjøleskapet til konsistensen er som mykt smør.
Bre den ut oppå kakebunnen.

Pynt

Sjokolade - finrevet
Riv sjokolade og strø oppå smørkremen.
Noen blader sitronmelisse oppå gjør seg godt.

Sommerfuglkake

Sommerfuglkake

Oppskrift fra Familien

Denne vakre kaken er perfekt servering til en hyggestund i hagen. Bunnen er lett sukkebrød som fylles med en deilig sitronkrem. Kaken pyntes med sommerens bær etter eget ønske, eller som foreslått i oppskriften. Sukkerbrødet kan eventuelt erstattes med en stor ferdigkjøpt kakebunn i to lag.

Sukkerbrød

4 egg
1 ½ dl sukker
1 dl finbakstmel eller vanlig hvetemel
1 dl potetmel
1 ts bakepulver

Framgangsmåte

Sett stekeovnen på 170°.
Legg et stykke bakepapir oppå bunnen av en stor springform, 26-28 cm. Smør kantene.
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.
Bland mel og bakepulver og sikt det i eggedosisen.
Bland alt forsiktig med en stekespade eller slikkepott. Hell røren i formen.
Stek sukkerbrødet i nedre del av ovnen i 45 minutter. Avkjøles i formen på rist.

Sitronkrem

1 sitron
5 eggeplommer
2 dl sukker
1 dl kremfløte
150 g mykt/værelsestemperert smør

Framgangsmåte

Skrubb sitronen godt i lunkent vann. Finriv skallet og press saften.
Ha saft av sitron, eggeplommer, sukker og kremfløte i en kjele.
Varm opp under stadig omrøring til det koker.
Avkjøles – rør i kremen innimellom.

Dersom du ønsker en luftig krem kan du piske den med en håndmikser eller en visp.
Tilsett smør i små klatter og visp godt inn i kremen.
La den stå i kjøleskapet til konsistensen er som mykt smør.

Pynt

2 kiwi
ca 15 store jordbær
1 sitron
1/3 l kremfløte
2 ss sukker
2 ruter kokesjokolade
1 ts smult/delfiafet eller hard margarin

Framgangsmåte

Ta sukkerbrødet ut av formen og del det i to lag.
Bre sitronkremen mellom lagene, oppå og rundt kaken.
Dekk den med plastfolie og la kaken stå i kjøleskapet minst et par timer, eller over natten.

Del kaken i to. Bruk en lang stekespade og legg delene forsiktig over på et fat i form av en sommerfugl.
Skrell kiwiene, rens jordbærene og vask sitronen. Skjær dem i tynne skiver som legges pent oppå kaken som på bildet.

Stivpisk fløte og sukker. Fyll kremen i en sprøytepose med stjernespiss. Sprøyt små kremrosetter rundt kantene på kaken.

Smelt sjokoladen forsiktig sammen med delfiafett. Legg et stykke bakepapir på benken. Lag to ”følehorn” ved å la sjokoladen renne i en tynn stråle. Ha en ekstra stor dråpe i enden. La dem stivne i kjøleskap før de settes på kaken.

Sitronkake

Sitronkake

Denne kaken er en slager i familien vår. Oppskriften er arvet fra farmor og mor. Kaken er veldig enkel å lage og å pynte.

Bunn

150 g mykt smør
300 g sukker
3 egg
300 g hvetemel
3 ts bakepulver
ca 3 dl romtemperert vann
1 sitron

Framgangsmåte

Skrubb sitronen.
Rør smør og sukker hvitt. Best resultat får du ved å gjøre det med ei tresleiv.
Rør i eggene – ett om gangen.
Bland og sikt hvetemel og bakepulver. Røres inn i smørkremen vekselvis med vannet.
Finriv skallet av sitronen og bland i røren.

Ha bakepapir i bunnen av en springform. Smør sidene og ha i røren.
Stekes på midterste rille i ovnen ved 180° C i 60 minutter. Legg på et stykke tinnfolie oppå kaken dersom den svir seg på toppen.
Avkjøles på rist i formen.

Glasur

saften av 1 sitron
melis

Press saften av sitronen og rør inn melis til passe stiv konsistens.
Ha glasuren på toppen av kaken. Det kan være nok å bruke ½ sitron.

Solveigs beste sjokoladekake

Solveigs beste sjokoladekake

En lekker og mektig sjokoladekake. Gitteret gjør seg godt som pynt, men kaken er også fin uten.

Oppskriften er basert på hasselnøtter, men mandler kan godt brukes i stedet.

Bunn

250 g hasselnøttkjerner
100 g sukker
4 egg
2 ss hvetemel
1 ts bakepulver
Sjokoladekrem

Fyll

150 g lys kokesjokolade
6 dl kremfløte
1 ts kaffepulver
1 ss konjakk (kan sløyfes)
2 ts melis

Framgangsmåte

Finhakk nøttene.
Pisk luftig og stiv eggedosis av egg og sukker.
Rør forsiktig inn nøttene som er blandet med siktet mel og bakepulver.
Hell røren i godt smurt form, 24 cm.
Stek nederst i ovnen ved 175°, ca 30 minutter.
Avkjøles på rist.

Varm fløten til kokepunktet og smelt den finhakkede sjokoladen i den.
Ha i melis og kaffe, smak evt. til med konjakk.
La kremen stå i kjøleskapet til neste dag, eller til den er helt avkjølt.
Piskes deretter opp til en stiv krem.

Del kakebunnen i to og ha krem mellom lagene og oppå kaken.
Hold evt. igjen noe til pynt som du sprøyter på. Pisk litt ekstra kremfløte til pynt hvis det ønskes.
Riv litt sjokolade og ha på kanten rundt.

Gitter

Gitter lager du ved å ha 100g kokesjokolade i en liten plastpose.
Legg posen i vannbad til sjokoladen er smeltet.
Klipp et lite hull i hjørnet av posen.
Sprøyt ønsket mønster på plast eller bakepapir ved å tegne opp rammen først som en tykk kant, og tynnere på kryss og tvers etterpå for å få et fint mønster.

La det stivne på et kjølig sted.
Pynt kaken med gitteret og friske bær.

Ostekake

Ostekake

En deilig og frisk kake som er enkel å lage. En sikker vinner blant store og små. Garantert vellykket!

Det er mer vanlig å lage ostekake med sitronsmak – da bytter du bare ut geleen og pynter med for eksempel sitrusfrukt eller kiwi.

Bunn

1 pakke havrekjeks (Bixit, Digestive eller lignenede)
125 g smør
Kjør kjeks og smør til en deigete masse i foodprosessor.
Ha bakepapir i en springform og trykk ”deigen” ut.

Fyll

1 pk gele
1 pk Philadelphia Original
1 beger rømme
1/3 l fløte
100 g sukker
Lag gele som anvis på pakken men bruk halvparten av vannet. Avkjøl til tyktflytende.
Pisk fløte og sukker til krem. Ha ost, rømme og gele oppi kremen og kjør til det er blandet.
Ha blandingen oppå bunnen og sett i kjøleskap til fyllet er stivt.

Pynt - alternativ 1

1 pk gele
frukt eller bær tilsvarende geleen
Lag gele som anvist på pakken – avkjøl til tyktflytende.
Legg frukt eller bær oppå kaken og hell geleen over. Sett kaken i kjøleskap til den er stivnet.

Pynt - alternativ 2

1/3 l fløte
blader av sitronmelisse
frukt eller bær tilsvarende geleen
Pisk litt krem og ha i en sprøyte med stjerneformet spiss og sprøyt oppå i ønsket mønster.
Legg blader av sitronmelisse og noen bær innimellom.

Firkløverkake

Firkløverkake

Kaken passer til alle anledninger. Dersom du er allergisk for nøtter eller rett og slett ikke liker nøtter kan du bruke melkesjokolade i stedet. En sjokoladekake som virkelig slår an!

Bunn

5 egg
200 g sukker
135 g smør
½ pl kokesjokolade
1 ss kaffe
135 g hvetemel
2 ts bakepulver

Framgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis.
Smelt smør sammen med kaffe og rør i kokesjokolade til den er smeltet. Pass på at det ikke er for varmt – da klumper sjokoladen seg.

Bland hvetemel og bakepulver og sikt oppi eggedosisen. Ha i smør/sjokolade blandingen. Bland forsiktig sammen med en slikkepott eller kjøkkenmaskin.

Jeg har hatt varierende resultat med slikkepott så jeg har endt opp med å bruke kjøkkenmaskinen til å blande i mel og smør. Det går nesten alltid godt.

Ha bakepapir i bunnen av en stor springform. Kle sidene med bakepapir – godt over toppen av formen – kaken pleier å vokse seg veldig stor.
Stekes på nederste rille i ovene på 180° C i 50 minutt. Dekk kaken til med aluminiumsfolie dersom den blir veldig brun.

Avkjøles i formen på rist.

Fyll

1 pk vaniljekrem
2,5 dl sukker
2,5 dl fløte
2,5 dl smelta smør
1 stor Firkløver eller Melkesjokolade

Framgangsmåte

Ha sukker, fløte og smør i en kasserolle og smelt det over lav temperatur til flytende – rør hele tiden.
Ha i sjokolade og rør til alt er smeltet og sukkeret har løst seg opp.
Avkjøl til konsistens av mykt smør.

Del bunnen i to eller tre og ha vanlijekrem mellom lagene – ikke på toppen.
Smør sjokoladekremen oppå og rundt kaken.
Sett i kjøleskap til kremen har stivnet.

Daimkake

Daimkake

Bunn

3 eggehviter
100 g sukker
100 g hasselnøtter eller mandler
Eggehviter og sukker piskes stivt.
Mal nøtter/mandler og vend dem i eggemassen.
Legg bakepapir i bunnen av en springform. Ha i røra.
Stekes på nest nederste rille ved 170° C i 15-20 minutter.

Fyll

5 dl fløte
100 g sukker
3 eggeplommer
1-2 dobbel dajm

Framgangsmåte

Pisk krem av fløte og sukker.
Pisk/rør inn eggeplommene.
Knus/finhakk Daim sjokoladen og bland i kremen.
Ha kremen oppå kakebunnen. Strø Daim kuler oppå kaken. Settes i fryseren til isen har stivnet.

Pynt evt. med Daimkuler